Shame, shame shame

Shame, shame shame hey shame on you. If you can’t dance too.

Ik had het met mijn neef over mijn laatste blog over perfectionisme en de relatie tot schaamtegevoelens. Het ging over hoe geweldig het boek The Gifts Of Imperfection – het loslaten van wie je denkt dat je zou moeten zijn en omarmen wie jij bent – van Brené Brown. Ik heb het boek gelezen toen het net uitgebracht was, en ik lees het nu opnieuw omdat het zoveel indruk op mij maakt. Het boek gaat over jouw hele leven en er komen veel werkgerelateerde verhalen in voor wat jou bij zal blijven.

De manier waarop zij beschrijft hoeveel aan schaamte gerelateerd is, kwam echt bij mij binnen. Ik ga behoorlijk buiten mijn comfort zone hiermee, maar vooruit…..

Ik voel me heel erg ongemakkelijk en beschaamd wanneer mensen mij vragen waarom ik nog steeds single ben. Ik word er vaak gek van, omdat ik op dat moment alleen maar denk aan wat de persoon die mij de vraagt stelt denkt. Ik kom in mijn ‘wat zullen andere mensen denken’ modus. Perfect zijn is voor mij het idee van het ‘allemaal voor elkaar hebben’, de perfecte man met het perfecte kind and de perfect carrière, je weet wel… dromenland ;-).

Maar door dit boek nog een keer te lezen en naar haar te luisteren besef ik me dat ik goed genoeg ben door gewoon Nancy te zijn. Ik hoef mezelf niet uit te leggen aan de persoon die mij die vraag stelt.

Ik hoef niet perfect te zijn! Ik moet een gezonde streber zijn. Want dan ben je op je innerlijke zelf gericht. Je richt je op wat je wilt doen en hoe je de beste versie van jezelf kan zijn.

Wat Brené zegt over perfectionisme:

  • Perfectionisme: Weerhoudt ons ervan om gezien te worden
  • Perfectionisme is denken: ‘Wat zullen andere mensen denken?’
  • Perfectionisme is: Als ik er perfect uitzie, perfect leef, perfect werk, dan vermijd of verminder ik de kans op kritiek, schuld of spot.

Brené heeft het over een ruimhartig leven leven (een manier van betrokkenheid met de wereld vanuit een waardige positie) en zij biedt lessen aan over hoe belangrijk het is om je imperfecties te omarmen. Ze noemt dit een proces. Ik hou van dat woord. Het betekent dat je jezelf altijd kan verbeteren als je wilt. In het hoofdstuk “Cultivating Authenticity” leren ondernemers hoe het loskomen van andermans verwachting en te vertrouwen op je eigen gevoel, een belangrijke stap is naar creatief denken en dat gekke business plan, dat mogelijk een groot succes kan worden, te omarmen. Of in “Cultivating a Resilient Spirit” kunnen werknemers belangrijke acties identificeren die voorkomen dat ze ten prooi vallen aan gevoelens van machteloosheid in hun carrière.

Dit belangrijk boek gaat over je levenslange reis van ‘Wat zullen mensen denken?’ naar ‘Ik ben goed genoeg.’. Iets waar we ons allemaal aan kunnen relateren, denk je niet?

 

XOXO,

Nancy