astrid site

“Ze is zo lekker gewoon gebleven.”

Een opmerking die in Nederland vaak gemaakt wordt als het gaat om beroemdheden. Tijdens mijn werk bij The Entertainment Group, waar artiesten als Marco Borsato, Ilse de Lange en Edsilia Rombley werden vertegenwoordigd, maakte ik van dichtbij mee waar deze artiesten hun jarenlange succesvolle carriere aan te danken hadden. Ze bleven altijd true aan hun eigen normen en waarden. Marco Borsato is volledig ‘in control’ over zijn imago als artiest. Maar ook een Ilse DeLange boekte haar grootste successen toen ze haar ‘eigen ding’ deed. Ja, ze komt uit Almelo en in plaats van dat accent te verbloemen, maakte ze het onderdeel van haar brand, en zeg eerlijk: Ilse deLange is een van de sterkste merken van ons land. Het gemak waarmee zij interviews doet, komt misschien niet van nature. Het komt door goede voorbereiding, weten waar ze staat, welke boodschap ze over wil brengen en last but not least, door rekening te houden met wie haar publiek is. Maar hoe vertaal je het succes van zulke artiesten naar jouw persoonlijke situatie?

“Nou, vertel eens iets over jezelf.”

Nog steeds één van de eerste vragen tijdens een sollicitatiegesprek. En toch laten sollicitanten zich nog steeds verrassen door deze vraag. Een onzeker: ‘Wat wil je precies weten?’, behoort niet zelden tot de eerste reacties. En wat als je deze vraag zonder blikken of blozen trefzeker, kort en doelgericht zou beantwoorden? En dan ook nog in 1 minuut? Je zou direct leiding nemen over het gesprek en het de kant op sturen die voor jou het meest voordelig uitpakt.

“Hoe zie je je ontwikkeling op de lange termijn?”

Een veel gestelde vraag tijdens functioneringsgesprekken. Je kunt het antwoord op deze vraag natuurlijk beginnen met: ‘Ik wil…’Maar als je daadwerkelijk stappen wilt zetten in je carrière is het essentieel om op zoek te gaan naar de waarde die je kunt meebrengen voor jouw bedrijf. ‘Er is binnen ons bedrijf behoefte aan een enthousiast persoon die een duidelijk beleid in sponsorwerving kan uitwerken om zo extra middelen te genereren voor onze doelstellingen. Kijkend naar de eigenschappen die ik heb laten zien in projecten a, b en c, zou ik die persoon kunnen zijn.’

“Ik ben Astrid Rose en ik ben presentatietrainer.”

Zo zou ik een presentatie kunnen beginnen. Dan gaat het over mij. Maar op het moment dat je iets gaat presenteren gaat het niet over jou. Het gaat over je publiek. Wat interesseert hen, hoe kun je hen voor je winnen?

‘Ik zal jullie tools aanreiken om effectief, krachtig en inspirerend een duidelijke boodschap over te brengen. Ik heb dit zelf geleerd tijdens het werken met artiesten en het is mijn passie om dat nu aan jullie over te brengen.’ Heb ik nu jullie aandacht?

“Vertel nu jouw verhaal in 1 minuut.”

Dat is de opdracht voor de vrouwen die deelnemen aan onze Masterclass: Comfortabel Presenteren. Natuurlijk kun je niet alles over jezelf vertellen binnen 1 minuut. Maar de kern van je verhaal wel, datgene waardoor mensen naar je zullen blijven luisteren. Nancy Poleon van BrandedU noemt dit jouw Personal Brand Statement en leert je deze te vinden en te rocken! Buffi Duberman reikt tools aan als het gaat om voorbereiding en opbouw van je verhaal. En als je al deze zaken voor elkaar hebt, help ik je met die andere trick van artiesten: Performance. En nee, je hoeft niet de dance moves te leren van Beyonce, of de extravagante kledingstijl te benaderen van Lady Gaga. Maar neem het van de succesvolle artiesten aan: Appearances matter! Je hebt 1 minuut om je verhaal te vertellen, maar binnen 10 seconden heeft je publiek een beeld van je gevormd. Mis het niet.

Klik hier voor meer info over de Masterclass: Comfortabel Presenteren.