Hi,

Dit nummer van Tears for Fears met Oleta Adams bleef maar in mijn hoofd hangen de afgelopen dagen. De tekst greep me echt aan omdat het me helpt met het focussen op mijn doel: Meer vrouwen in leiderschapsposities helpen door ze te leren hoe ze hun carrière kunnen verbeteren met personal branding.

Ik zal vandaag de hele tekst van het liedje meenemen en uitleggen hoe ik hier tegenaan kijk.

“You better love loving and you better behave
You better love loving and you better behave
Woman in Chains
Woman in Chains” 

Dit gedeelte vind ik gewoon echt heel erg irritant. We hebben het nodig dat meer vrouwen zichzelf kunnen zijn, in plaats van dat ze hun mond houden en de wereld niet hun waarheid vertellen. Als meer vrouwen van zich zouden laten horen dan zou de wereld een hele andere plek zijn.

Ik was zo blij toen ik hoorde dat Californië het vanaf eind 2019 verplicht dat B.V.’s minimaal 1 vrouw in hun Raad van Bestuur moeten hebben! De tech-bedrijven in Silicon Valley staan voor de uitdaging om bedrijfsculturen te veranderen die veel te homogeen, blank en gedomineerd door mannen zijn.

“Calls her man the Great White Hope
Says she’s fine, she’ll always cope
Woman in Chains
Woman in Chains” 

Yup, in plaats van dat we om hulp vragen zeggen: het gaat prima. Maar het gaat verdorie helemaal niet prima, niet totdat het goed gaat met alle vrouwen in de wereld. Want we zijn allemaal met elkaar verbonden. Ik word er altijd superverdrietig van als ik hoor hoe vrouwen op dagelijkse basis slecht behandeld worden, overal in de wereld (zoals die 4 rolmodellen en influencers die de afgelopen maand in Irak zijn vermoord). De voortgang gaat langzaam, maar toch moeten we vooruit blijven gaan. Heb je gehoord wie de Nobelprijs heeft gewonnen dit jaar: Denis Mukwege and Nadia Murad? 2 Leiders in de strijd tegen seksueel geweld in oorlogen.

“Well I feel lying and waiting is a poor man’s deal
And I feel hopelessly weighed down by your eyes of steel
It’s a world gone crazy
Keeps Woman in Chains” 

Ja, de wereld is in disbalans totdat vrouwen overal al gelijken worden behandeld. Zelfs hier in Nederland bepalen we niet onze eigen toekomst. Bedrijven en beleid worden in 2018 nog steeds het meest bepaald en uitgevoerd door mannen. Afgelopen week heeft het FD onthuld dat fondsen die investeren in start-ups een sterke neiging hebben om liever te investeren in start-ups van mannen, dan die geleid worden door vrouwen. Dit artikel is gemaakt door M&O onderzoeker Eva de Mol en investeerde Janneke Niessen.

“Trades her soul as skin and bones
Sells the only thing she owns
Woman in Chains
Woman in Chains
Men of Stone
Men of Stone
Well I feel deep in your heart there are wounds Time can’t heal
And I feel somebody somewhere is trying to breathe
Well you know what I mean
It’s a world gone crazy
Keeps Woman in Chains”

Voor de vrouwen die het welzijn van andere vrouwen in de gaten houden: I salute you. Van de week had ik een klant wiens man haar maar bleef vragen waarom ze meedeed aan mijn cursus. He was er niet blij mee. En ik vind dat zijn angsten gegrond zijn, want zoals Maya Angelou al zei: “When you know better, you do better.” Zij zal zichzelf weer vinden en op een dag zal hij daardoor vertrekken. We hebben mensen nodig die onze dromen toejuichen, niet onderuit schoffelen.

It’s under my skin but out of my hands
I’ll tear it apart but I won’t understand
I will not accept the Greatness of Man
It’s a world gone crazy
Keeps Woman in Chains
So Free Her
So Free Her 

Het gaat verdorie niet ‘prima’, niet totdat het goed gaat met alle vrouwen in de wereld.

Dat is waarom ik zo blij ben om de Gemeente Amsterdam te helpen met dit nieuwe initiatief: Support Her.
Support Her gaat helemaal over het ondersteunen van vrijwilligersorganisaties in Amsterdam die gerund worden door vrouwen. Deze vrouwen doen ontzettend mooie dingen; van het helpen van vrouwen die Nederlands willen leren, tot hen helpen een (nieuwe) plek op de arbeidsmarkt te krijgen.

We hebben meer vrouwen nodig die vrouwen helpen: er zijn veel te weinig vrouwen in leidinggevende posities in alle sectoren ter wereld. En dat is een probleem. We hebben meer vrouwelijke leiders nodig.

Dus, to all my sisters out there: ondersteun elkaar en moedig elkaar aan.

XOXO,

Nancy