Lauryn Hill

“Ready or not, here I come, you can’t hide”

Ready or not

Ken je Lauryn Hill nog?

Girlllll, zij heeft alle barrières voor vrouwelijke artiesten doorbroken. Ze was de eerste die hiphop met R&B mixte, wat ervoor zorgde dat haar debuutalbum “The miseducation of Lauryn Hill” meer verkocht dan die van Madonna.
De afgelopen 20 jaar was ze de enige vrouwelijk hiphop-artiest met een nummer-1 lied (Cardi B heeft afgelopen jaar pas dit record verbroken met ‘Bodak Yellow’). “Miseducation” was het eerste hiphop-album dat een Grammy won voor ‘Album van het Jaar.’ Het album had zo’n grote impact dat de meeste verkooprecords pas verbroken werden toen Adele in 2012 haar album ‘21’ uitbracht.

Dat is behoorlijk indrukwekkend, niet waar?

De reden dat ik vandaag over haar praat is dat het dit jaar 20 jaar geleden is dat het album uitkwam.

Haar muziek betekende zoveel voor me. Ik keek op zoveel verschillende manieren naar haar op. Dus, wat kunnen we van haar leren als het aankomt op carrière maken?

1. Ze is gedurfd
Haar muziek en teksten waren innovatief, en ze was een pionier omdat haar muziek uitstraalde dat ze enorm sociaal-bewust was. Haar muziek hielp hiphop meer mainstream te worden en kreeg daardoor een boost naar het internationale fenomeen dat het tegenwoordig is.
Je moet onbevreesd zijn. Het is gewoonweg niet mogelijk om een carrière te bouwen zonder risico’s te nemen of nieuwe dingen te proberen. Gedurfdheid zal zorgen dat je soms valt en weer moet opstaan, en dit zal je nieuwe dingen brengen, nieuwe mensen en ideeën.
Ik zeg niet dat het makkelijk is om onbevreesd te zijn, maar als je het een onderdeel maakt van je mindset dan kan je jezelf er continue aan herinneringen dat jouw gedurfdheid je verder gaat brengen in het leven.

2. Ze kan veel doorstaan
In 2013 bracht ze een paar maanden door in de gevangenis, ze zat vast voor belastingontduiking, maar tegenwoordig tourt ze weer gewoon over de hele wereld. In december treedt ze op in Amsterdam.
Wat er ook gebeurt, houd deze wijze woorden altijd in gedachten: This too shall pass. Je moet je focussen op waar je naartoe wilt, in plaats van te denken aan wat je niet wilt.

3. Ze is een harde, maar ook lief
Mijn Panterei-coach vertelt me altijd dat mijn kracht ligt in mijn liefheid en vriendelijkheid. Ik dacht daar altijd heel anders over! Maar tegenwoordig kan ik het veel meer op waarde stellen dat ik al dit inderdaad ben, en dat ik dit allemaal kan gebruiken om stappen te maken in mijn carrière.

4. Ze heeft anderen beïnvloed en geïnspireerd
Van Amy Winehouse, die haar liedjes speelde op concerten, tot Nicky Minaj, tot het nummer ‘Nice for what’ van Drake, waarin hij haar liedje ‘Ex-Factor’ gebruikte.

5. Het is oké om alleen verder te gaan
Ze verliet The Fugees op hun hoogtepunt. De titel van deze nieuwsbrief, ‘Ready or Not,’ is zelfs één van mijn lievelingsnummers van The Fugees. Ik woonde in Engelad toen dit nummer uit werd gebracht en het ging recht naar nummer 1.
Ik studeerde daar op dat moment, en het nummer vertolkte voor mij het soort onafhankelijke vrouw die ik wilde worden. Toen ze band verliet om solo verder te gaan vond ik dat ze ze dapper was. Maar de les die ik eruit trok is dat dit gewoon onderdeel was van haar persoonlijke groei. Verandering kan heel goed zijn, als het leidt tot groei. Soms moet je in je eentje nieuwe dingen ontdekken om verder te kunnen gaan op jouw eigen manier.

Nu we het toch over groei hebben, ik ben daar geobsedeerd mee, en ik las een artikel over de beroemde Franse psycholoog die de eerste IQ-test uitvond: Alfred Binet.
Hij werd gevraagd om de test te ontwikkelen zodat studenten die extra hulp nodig hadden in het onderwijs makkelijker gevonden konden worden. Het was dus origineel helemaal niet bedoeld als een manier om intelligentie te meten, maar om uit te vinden hoe ver we kunnen gaan en onze kennis kunnen vergroten.

Groei, ladies. Daar draait het allemaal om. Ik vraag me af hoeveel Lauryn Hill is gegroeid de afgelopen 20 jaar, en welke persoonlijke lessen ze met ons zou kunnen delen als we een 1-op-1 gesprek met haar zouden hebben.

Als jij ook klaar bent om verder te groeien, schrijf je dan hier in voor mijn personal branding les op 23 september, of schrijf je hier in om de gratis online cursus ‘Harder, Faster, Better, Stronger’ te ontvangen. Zeg niet dat ik je nooit wat geef 😉 GRAB IT!

XOXO,

Nancy